Cecilia schrijft coronadagboek in Leuvens dialect

Cecilia (74) groeide op naast een bibliotheek, wat haar liefde voor boeken al op jonge leeftijd aanwakkerde. Nu is ze roman- en theaterschrijfster en is ze lid van de dialectvereniging Leuvenieër.be. Toen het land in lockdown ging, startte ze met een ‘dagboek van coronamomenten’.

“Ik denk dat de meeste kunstenaars dit een interessante periode vinden. Shakespeare schreef zijn meesterwerk ‘King Lear’ ook toen de pest uitbrak. Zonder corona met de pest of mezelf met Shakespeare te willen vergelijken, natuurlijk.”

Cecilia: "Ik heb aan inspiratie geen gebrek deze dagen: dit is een bijzondere tijd die ik nooit zal vergeten. Door de lockdown vielen veel van mijn dagelijkse activiteiten weg. Omdat ik creatief wilde bezig blijven, besliste ik een ‘dagboek van coronamomenten’ te beginnen. De korte tekstjes die ik regelmatig schrijf, deel ik op facebook."

Waarom koos je voor het Leuvens dialect?

Cecilia: "Ik heb mijn liefde voor het dialect niet van thuis meegekregen, integendeel mijn vader was erg gesteld op het algemeen Nederlands. Toch kies ik bewust voor het dialect. Ik beschouw het ‘Leives’ als een volwaardige taal, waarbij je fijne nuances in de zinsbouw en de woordkeuze kan leggen. Ook zoek ik telkens naar een grappige insteek zodat het positief blijft. Want ik merk dat mijn tekstjes mensen dichter bij elkaar brengen nu fysiek contact niet meer kan. Ik ben van plan om door te gaan tot het einde van de lockdown. Dan wil ik mijn dagboek publiceren als een tijdsdocument, met een vertaling ‘in ’t schue Vloms’. Er zijn al contacten met een uitgever."

Welke reacties krijg je op jouw tekstjes?

Cecilia: "Onlangs kwam ik tijdens een wandeling een vriendin tegen. Ze zei me dat ze genoot van mijn teksten, wat natuurlijk fijn is om te horen. Veel mensen waar ik lange tijd geen contact meer mee had, reageren op mijn stukjes en zo pikken we de draad weer op”. Ik geef daarom nog graag aan iedereen een goede raad mee: Sociale media hebben soms een slechte reputatie, maar nu zijn ze de ideale manier om creatief aan de slag te gaan, contacten te onderhouden of verder uit te diepen. Iedereen kan dit op zijn of haar eigen manier. Geloof me!"
 

Wat is jouw verhaal?

Heb je zelf een hartverwarmend verhaal? Laat het ons weten. Wie weet inspireert het anderen ook om solidair te zijn.

Meer verhalen lezen?

Tijdens de coronacrisis zorgen Leuvenaars overal voor elkaar. We bundelen warme initiatieven van inwoners, om anderen te inspireren en te motiveren om vol te houden, onder het motto 'Even apart, altijd samen'.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.