Joas en 'Vzweetje' helpen skaters door corona

Joas Blancke (32) is een van de drijvende krachten achter 'Vzweetje', een organisatie die bij alle Leuvense skaters een belletje doet rinkelen. Toen skaten niet meer mocht, brachten zij de skatecommunity op een andere manier bij elkaar.

“We willen skaten promoten, maar ook bouwen aan een betere, verdraagzame wereld. Zo werken we met gerecupereerde of gerecycleerde materialen en hebben we projecten met vluchtelingen en jongeren met een moeilijke achtergrond”.
Joas Blancke (Vzweetje)

Welke impact hadden de maatregelen op skaten?

Door de coronacrisis gingen de skateparken overal dicht. “We hebben de richtlijnen gevolgd en het indoorskatepark meteen gesloten”, zegt Joas. “De meeste jongeren begrepen dat wel. Vroeger was de skatecommunity niet georganiseerd en kreeg je er moeilijk vat op. Wij vangen dat nu op. Iedereen kent ons en we zorgen er mee voor dat de communicatie van de stad verspreid wordt”.

In het begin van de lockdown mocht je nergens skaten: “We hebben toen met de vzw het advies gegeven om binnen te blijven. Van zodra het mocht om je met je skateboard te verplaatsen, ging ik met mijn skateboard op pad. Dat was leuk want alle pleinen en straten waren leeg. Je kon op plaatsen komen waar het anders veel te druk is. Maar dat is intussen weer voorbij”.

Fietsen werd heel populair tijdens de coronacrisis. Was dat ook zo voor skaten?

Het viel Joas op dat hij niet de enige was die naar zijn skateboard greep. “Er groeit precies een gezondheidscultuur en skaten is erg laagdrempelig”, verklaart hij. “Skaten is bijna gratis: je hebt alleen een bord nodig. Je kan het altijd en overal, alleen of met vrienden. Al is het niet gemakkelijk. Skaten vergt veel toewijding en discipline”.

Skaters hadden niet altijd een goede reputatie, maar daar komt stilaan verandering in. “Onbekend maakt onbemind. Vroeger kregen we daarom al eens een vieze blik”, geeft Joas toe. “Mensen zagen ons niet graag komen, ook omdat skaten wel eens lawaai maakt. Maar nu reageren de meesten positief. Ze lachen en vinden het tof. Ook stads- en gemeentebesturen werken steeds meer met ons samen. We geven lessen en initiaties en we bouwen skatetoestellen. In Leuven, maar ook in Aarschot en Herent”.

Samen skaten kon niet meer. Brachten jullie de skatecommunity op een alternatieve manier bij elkaar?

Joas en Vzweetje bleven de voorbije weken ook langs digitale weg in contact met de skatecommunity. “Zo vroegen we om opdrachten te vervullen en daarvan filmpjes te maken”, aldus Joas. “Bijvoorbeeld trucs op een zo creatief mogelijke manier of in een originele outfit uitvoeren.

En we probeerden een 'Game of skate' op afstand uit. Dat is eigenlijk een variant op 'galgje' waarbij skaters elkaar uitdagen om trucjes te doen. De verliezer krijgt telkens een letter. Wie 5 letters (S-K-A-T-E) heeft, is uitgeschakeld. We zijn gestart met mensen van mijn generatie, maar via sociale media werd dit ook opgepikt door jongere skaters. Het is wel fijn dat die 2 generaties elkaar zo beter leren kennen. We zijn ook al aan het nadenken over hoe we na corona zo’n 'Game of skate' op een grotere schaal kunnen organiseren”.

Nu zijn enkele skateparken gedeeltelijk terug open. Hoe helpt Vzweetje daarbij?

Aan de Philipssite kunnen 20 skaters per uur terecht, in het skatepark van Kessel-Lo 10. Vrijwilligers van Vzweetje doen er permanentie en zorgen dat alles vlot en veilig verloopt: “Ik ben heel trots dat we alles zo snel in orde konden brengen. De beslissing om de skateparken te openen, viel pas vrijdag, maar toch slaagden wij er in het weekend in om alles te organiseren. Dat is alleen maar mogelijk omdat we een beroep kunnen doen op een grote groep gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers”.

Die grote inzet is eigenlijk niet verwonderlijk. Bij Vzweetje staat sociaal engagement centraal en zijn ook enkele gediplomeerde jongerenwerkers actief: “Voor jongeren met moeilijkheden is skaten iets waarvoor ze zich kunnen inzetten, een manier om even te ontsnappen aan de realiteit. Sommigen raken echt gebeten. We hebben trouwens ook een meisjeswerking en we zamelen geld in voor goede doelen. Zo hebben we goede banden met een skatepark in Jordanië. Dat is een project van een van onze oprichters”.

Joas werkt zelf al 5 jaar als projectmanager bij Good Planet. “Ik doe projecten in scholen over energie en klimaatverandering”, legt hij uit. “Op dit ogenblik werk ik aan een Europees project rond verwarming en koeling in gebouwen. Die focus op milieubewustzijn en duurzaamheid vind je ook bij Vzweetje”.

Hoe beleef je de maatregelen persoonlijk?

Joas geniet soms van de rust in deze periode. “De rush tegen de tijd is vervangen door een meer natuurlijk levensritme”, vindt hij. “Veel verplichtingen vallen weg. Je kan ’s morgens rustig ontbijten en je beslist meer zelf wanneer je opstaat of gaat slapen”. Toch hoopt hij dat er snel een einde komt aan de lockdown: “Ik wil graag terug ’s avonds kunnen afspreken met mijn vrienden. Om samen te skaten, een film te kijken of iets anders. Gewoon samen de dag afsluiten”. 

 

Wat is jouw verhaal?

Heb je zelf een hartverwarmend verhaal? Laat het ons weten. Wie weet inspireert het anderen ook om solidair te zijn.

Meer verhalen lezen?

Tijdens de coronacrisis zorgen Leuvenaars overal voor elkaar. We bundelen warme initiatieven van inwoners, om anderen te inspireren en te motiveren om vol te houden, onder het motto 'Even apart, altijd samen'.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.