Meer dan 20 kunstenaars, waaronder Tiffany Van Esch, verfraaien Leuvense buurten met Quarantekeningen

Mensen hebben in deze periode nood aan directe verbinding. Tiffany zocht een manier om dat via kunst voor elkaar te krijgen.

“We brengen kunst op een laagdrempelige manier bij de mensen. Een ideale combinatie: we bereiken een groot publiek én we blijven creatief aan de slag.”

"Als kunstenaar spendeer je de meeste tijd alleen in je atelier. Maar ik probeer dat te compenseren door op een veilige manier veel onder de mensen te komen. Want het gebrek aan sociale contacten begon snel door te wegen. Ik voelde mijn creativiteit echt wegebben. Daarnaast heb ik als alleenstaande mama de handen vol met mijn twee jongens. Preteachen, met de kinderen bezig zijn, het huishouden, het werk… Het is echt niet evident om telkens de knop om te draaien en de verschillende rollen te combineren."

Hoe kwam je op het idee van de Quarantekeningen?

"Ik wilde absoluut iets ondernemen en liefst iets waarmee ik mensen kan verbinden. Zo ontstond een eerste ‘Connectif Art’-kunstproject. Met dit project is het de bedoeling dat mensen zelf een werkje, een tekstje of een gedichtje op een zakdoek aanbrengen. Zodra ik er genoeg ontvangen heb, maak ik er één of meerdere grotere kunstwerk(en) van. Uiteraard vermeld ik dan ook iedereen die hieraan meewerkte."

"Toch kreeg ik het gevoel dat de drempel te hoog bleef. Mensen hebben nood aan directe verbinding. Toen ik hoorde dat Gentse kunstenaars zouden starten met raamtekeningen, vond ik dat meteen een goed idee. Ik richtte de Facebookgroep ‘Quarantekeningen regio Leuven’ op. In die groep kunnen mensen die een raamtekening willen en kunstenaars elkaar ontmoeten."

Het initiatief groeide uit tot een ware openluchttentoonstelling. Hoe heb je dat verder aangepakt?

"Na amper vier dagen had ik al 150 aanvragen ontvangen. Ik vroeg een aantal bevriende kunstenaars en tekenaars of ze interesse hadden om mee te doen. Kunstenaars van allerlei pluimage, zowel professionelen, amateurs als mensen die bij De FactorY zitten, deden graag mee. Intussen vormen we een mooi groepje van meer dan 20 tekenaars. Er werden meer dan 100 raamportretten gerealiseerd. Soms vragen mensen een specifiek thema aan, zoals in de Paternosterstraat (Kessel-Lo) (thema ‘Alice in Wonderland’). Maar vaak krijgen we gewoon ‘carte blanche’. Dat is fijn, want zo kunnen we onze kunst toch exposeren op een manier die coronaproof is. We houden ook een interactieve kaart bij waarop je een route langs raamtekeningen doorheen de stad kan uitstippelen. Die raamtekeningen vormen samen een alternatieve  openluchttentoonstelling."

Wat is jouw verhaal?

Heb je zelf een hartverwarmend verhaal? Laat het ons weten. Wie weet inspireert het anderen ook om solidair te zijn.

Meer verhalen lezen?

Tijdens de coronacrisis zorgen Leuvenaars overal voor elkaar. We bundelen warme initiatieven van inwoners, om anderen te inspireren en te motiveren om vol te houden, onder het motto 'Even apart, altijd samen'.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.