Natasja maakt ‘raamportretten’

Natasja is mama van 5 kinderen en in haar vrije tijd vrijwillig fotografe. Ze loopt door Leuven en maakt portretfoto’s aan huiskamerramen.

“Elke dag stippel ik een wandel- of fietsroute uit en ontdek zo nieuwe mensen en plekjes in Leuven.”

Natasja: "In mijn vrije tijd fotografeer ik als vrijwilliger voor vzw Boven de Wolken. Op een van onze fora zag ik dat een collega-vrijwilliger gestart was met raamportretten, en dat trok meteen mijn aandacht. Ook al omdat ik merk dat ik te weinig beweging heb. Ik wandel niet zo graag, maar die raamportretten gaven me plots een doel om buiten te komen."

"Ik begon met portretten van vrienden uit de buurt, maar dan ben je snel rond, natuurlijk. Daarom deed ik ook een oproep via Facebook. Iedereen die graag een raamportret wil, mag mij contacteren. Ik doe het volledig vrijwillig en je hoeft er niet voor te betalen. Dan stippel ik weer een wandel- of fietsroute uit en ontdek zo nieuwe plekjes in Leuven."

Wat waren de reacties?

Natasja: "Onlangs vroeg een mama een foto met haar dochtertje voor haar eerste verjaardag. Normaal zouden ze die met familie en vrienden vieren, maar dat feestje kon nu niet doorgaan. Ik ben blij dat ze met mijn foto’s toch een mooie herinnering hebben aan die bijzondere mijlpaal."

"Tijdens mijn dagelijkse wandeling of fietstocht leer ik nieuwe mensen kennen, al is dat dan vanuit het raam. Ik sta er telkens van versteld hoe klein de wereld is. Toen ik de raamportretten op Facebook plaatste, merkte ik plots dat veel van onze vrienden de geportretteerde mensen goed kennen. Echt gek, maar ook fijn om te zien hoe foto’s mensen verbinden."

Hoe zie jij de toekomst na de coronacrisis?

Natasja: "Ik hoop dat heel wat initiatieven blijven doorlopen na de coronatijd. Het zal sowieso weer aanpassen zijn, want ik besef dat ik de traditionele ochtendrush niet echt mis. Opstaan en rustig in mijn pyjama een koffie drinken voor ik achter de computer kruip: daar geniet ik eerlijk gezegd wel van. Toch kijk ik ook uit naar de blije gezichtjes van mijn kinderen wanneer die hun normale activiteiten mogen hervatten."

"Ik hoop ook dat we lessen trekken uit wat er vandaag gebeurt. Dat we thema’s zoals het klimaat en de zorg voor elkaar meer op de voorgrond zullen plaatsen. Want corona heeft het belang hiervan bewezen."

 

Wat is jouw verhaal?

Heb je zelf een hartverwarmend verhaal? Laat het ons weten. Wie weet inspireert het anderen ook om solidair te zijn.

Meer verhalen lezen?

Tijdens de coronacrisis zorgen Leuvenaars overal voor elkaar. We bundelen warme initiatieven van inwoners, om anderen te inspireren en te motiveren om vol te houden, onder het motto 'Even apart, altijd samen'.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.