'Radio OKAN': online Nederlands oefenen op een speelse manier

Hannes Deryckere is papa van 3 zonen. Hij geeft les in een onthaalklas voor anderstalige kinderen (OKAN) in het Sint-Albertuscollege in Haasrode. Met het Instagramkanaal 'Radio OKAN' dagen Hannes en zijn collega’s anderstalige leerlingen uit om hun Nederlands te oefenen. 

"Je voelt in deze job nog veel harder dat je echt het verschil maakt."

Hannes: "Sinds een paar jaar werk ik als leerkracht in een onthaalklas voor anderstalige kinderen (OKAN) in het Sint-Albertuscollege in Haasrode. Toen de scholen sloten vonden we het belangrijk om contact te houden met de leerlingen, omdat de klas voor hen een veilige omgeving is. Ze kunnen bij ons terecht met hun problemen. Daarnaast zochten we een manier om Nederlands te blijven oefenen, want dat is waar OKAN om draait."

Hoe gaat dat concreet in zijn werk?

Hannes: "Om de leerlingen te bereiken, kozen we voor een laagdrempelig medium dat ze goed kennen: een Instagramkanaal. Via 'Radio OKAN' posten mijn collega’s en ik kleine speelse opdrachten zoals ‘Dilemma op dinsdag’ of een ‘Leesbingo’. Zo dagen we leerlingen uit om hun Nederlands te oefenen en houden we op een speelse manier contact. We krijgen ook navolging: intussen nemen andere OKAN-leerkrachten onze ideeën en opdrachten over."

Welke zijn de grootste uitdagingen?

Hannes: "Met de online opdrachten stimuleren we de leerlingen wel om hun Nederlands te oefenen, maar als ze een maand geen Nederlands praten zoals in de klas, verliezen ze toch een deel van de kennis. Je wilt de leerlingen zoveel mogelijk doen praten, schrijven en lezen in het Nederlands, maar we merken dat dat online toch moeilijk is. Live contact blijft heel belangrijk, zeker als je weet wat de leerlingen meedragen uit het verleden."

 

Wat is jouw verhaal?

Heb je zelf een hartverwarmend verhaal? Laat het ons weten. Wie weet inspireert het anderen ook om solidair te zijn.

Meer verhalen lezen?

Tijdens de coronacrisis zorgen Leuvenaars overal voor elkaar. We bundelen warme initiatieven van inwoners, om anderen te inspireren en te motiveren om vol te houden, onder het motto 'Even apart, altijd samen'.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.