Word vrijwilliger bij Itinera Nova

Van het scannen van de oude schepenbankregisters tot het ontcijferen van de teksten in oud schrift: 45 enthousiaste vrijwilligers werken mee aan het project Itinera Nova. Zin om mee te doen?

Jouw belangrijkste taken als vrijwilliger

  • Ben je secuur, voorzichtig en wil je je verdiepen in een nieuw computerprogramma? Lijkt het je wat om de registers te scannen en zo voor een veel breder publiek digitaal toegankelijk te maken?
  • Wil je de uitdaging aangaan om Middelnederlandse of Latijnse teksten in oud schrift te ontcijferen? Ben je nieuwsgierig naar hoe onze voorouders door het leven gingen? Dan is transcriberen wat voor jou. Dat doe je in een groep in het Stadsarchief of bij jou thuis wanneer het je past.
  • Breng je graag zaken op orde en hou je van fouten rechtzetten? Word je blij van een duidelijke en overzichtelijke databank? Voel je je thuis achter een computer? Dan is beelden ordenen, nakijken en bewerken iets voor jou.

We bekijken samen wat mogelijk is en welke taak het beste bij je past. Om beelden te scannen en na te kijken, hoef je niet vlot Nederlands te kunnen. We bieden je graag een plek waar je jouw Nederlands kan oefenen.

Welke ervaring heb je nodig?

Voorkennis van oud schrift is een pluspunt, maar zeker geen voorwaarde. We bieden elke starter de nodige begeleiding en scholen je bij tot expert.

Wat mag je van ons verwachten?

  • Je krijgt een starterscursus.
  • Je komt terecht in een inspirerende omgeving, met een fijne groep van gelijkgestemden om je interesse in geschiedenis mee te delen. We organiseren regelmatig bijeenkomsten, cursussen, lezingen en uitstappen rond historische thema‚Äôs.
  • Je draagt bij aan de ontsluiting van een voordien moeilijk doorzoekbare bron, met vele nieuwe mogelijkheden voor onderzoek.
  • Je bent verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen tijdens je werk in het archief.

Interesse?

Laat het ons weten. We bekijken samen wat bij je past.

Stel je kandidaat als vrijwilliger

Over Itinera Nova

De registers van de schepenbank bevatten meer dan 400 jaar stadsgeschiedenis. Ze bieden een schat aan informatie over het dagelijks leven tussen de 14de en 18de eeuw in Leuven en Brabant.

Met het project Itinera Nova digitaliseren we de 1.580 handgeschreven documenten. Die kan je online raadplegen en doorzoeken.

Heb je een vraag?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 42 20

Mail ons

archief@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.