Wijnbistro Convento verkoopt afhaalmaaltijden ten voordele van Zorgcirkels Jongdementie

Evy De Messemaeker (40) uit Leuven werkt als chef-kok bij Wijnbistro Convento. Tijdens de coronacrisis kon de winkel openblijven, maar moest het restaurant sluiten. Tijdens de sluiting van het restaurant verkochten ze afhaalmaaltijden voor het goede doel.

Hoe ontstond jullie actie?

“Mijn vrouw werkt bij Zorgcirkels Jongdementie, een organisatie die iedereen informeert en ondersteunt die betrokken is bij jongdementie. Ik stelde daarom onze zaakvoerder (Stéphane Godfroid) voor om afhaalmaaltijden te verkopen ten voordele van dit initiatief. Niet alleen om geld in te zamelen, maar ook om jongdementie onder de aandacht te brengen. Hij vond dit een fantastisch idee en zo is de bal aan het rollen gegaan”.

Hoe schakelden jullie over van restaurant naar afhaalmaaltijden?

Die omschakeling naar afhaalmaaltijden vroeg wel wat creativiteit. “We hebben in Wijnbistro Convento een zeer goed uitgeruste keuken, maar die is niet gebouwd om voor echt grote groepen te werken”, legt Evy uit. “Gelukkig heb ik vroeger als traiteur gewerkt. Die ervaring kwam nu goed van pas. In plaats van ingewikkelde menu’s kozen we voor iets eenvoudigere dagschotels. En dat sloeg aan: we kwamen telkens op 200 à 220 maaltijden”.

In de keuken kon Evy rekenen op een fijne ploeg van een tiental vrijwilligers die elkaar afwisselden (om op veilige afstand te kunnen werken): “Terwijl we hier met een ploeg kookten, was intussen de winkel ook open. Een collega van de wijnbistro stak een handje toe, net als mensen van de Zorgcirkels en ons eigen vriendennetwerk. Alles is prima verlopen, maar dit vraagt wel wat verdraagzaamheid en openheid. Ook van mijn baas bijvoorbeeld. Ik ben heel blij met het vertrouwen dat hij me heeft gegeven”.

Jullie kookten ten voordele van Zorgcirkels Jongdementie, maar daar bleef het niet bij. Wat deden jullie nog?

Zorgcirkels Jongedementie werkt nauw samen met De Wingerd, een woonzorgcentrum dat een thuis biedt aan mensen met dementie. Als blijk van appreciatie kookten de vrijwilligers ook een keer tegen kostprijs voor het personeel van dit woonzorgcomplex. “En regelmatig maakten we wat extra voor onze buren verbonden aan buurthuis ‘t Lampeke. Ik hoorde daar immers dat veel mensen dit nu wel kunnen gebruiken”.

Dat sociaal engagement kenmerkt Wijnbistro Convento. “We zijn ook aangesloten bij het Enchanté (netwerk van hartelijke handelaars en inwoners die gratis kleine diensten aanbieden). Mensen kunnen bij hun bestelling een aandeel kopen. Drie aandelen zijn goed voor een uitgestelde maaltijd. Het is dus een systeem waarbij klanten vrijwillig iets meer betalen zodat iemand anders gratis kan eten. Op die manier konden we de voorbije weken telkens een twintigtal uitgestelde afhaalmaaltijden serveren”.

Hebben jullie nog plannen?

Gisteren (donderdag 28 mei 2020) was het laatste afhaalmoment: “Ik ben de zaakvoerder heel dankbaar voor de kansen die we hier gekregen hebben. Vanaf nu richten we ons weer op de heropening van de bistro. We hebben maandag al vergaderd en een plan gemaakt. Dat is natuurlijk niet sluitend want we hebben nog geen richtlijnen. We hebben alles uitgemeten, geteld hoeveel tafels we kunnen zetten, maar alles blijft voorlopig onder voorbehoud. Hopelijk komt er snel duidelijkheid”.

Hoe beleef je de maatregelen persoonlijk?

Evy houdt goede herinneringen over aan de voorbije maanden. “Ik heb niet zo veel nodig en ik heb natuurlijk geluk gehad”, besluit ze. “Niemand uit mijn directe omgeving is ziek geworden. Ik heb ook geen eigen zaak meer, waardoor toch wel wat financiële kopzorgen wegvallen. Positief is alvast dat door onze actie nieuwe mensen het netwerk 'Enchanté' hebben leren kennen. En uiteraard dat we jongdementie onder de aandacht hebben kunnen brengen”.

Wat is jouw verhaal?

Heb je zelf een hartverwarmend verhaal? Laat het ons weten. Wie weet inspireert het anderen ook om solidair te zijn.

Meer verhalen lezen?

Tijdens de coronacrisis zorgen Leuvenaars overal voor elkaar. We bundelen warme initiatieven van inwoners, om anderen te inspireren en te motiveren om vol te houden, onder het motto 'Even apart, altijd samen'.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.