Europese Commissie kroont Leuven tot Europese Innovatiehoofdstad

Wat is 'Europese Innovatiehoofdstad'?

De Europese Commissie reikt deze prijs uit aan de stad die innovatie het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. De winnaar krijgt 1 miljoen euro.

De stad stelde zich in samenwerking met Leuven 2030 en Leuven MindGate kandidaat. Leuven haalde het in de finale van onder meer Valencia, Wenen en Milaan.

Eerder sleepten wereldsteden als Amsterdam, Barcelona en Parijs deze titel in de wacht.

Waarom krijgt Leuven deze prijs?

Samen met inwoners, kennisinstellingen en organisaties werkt de stad elke dag aan een betere toekomst, voor Leuven en ver daarbuiten. Die sterke manier van samenwerken wordt nu bekroond door Europa.

Leuven past dit unieke samenwerkingsmodel toe voor de brede waaier aan uitdagingen: van klimaatverandering, over cultuur, tot kwalitatief en inclusief onderwijs en zorg.

Leuven biedt alle bewoners en belanghebbenden kansen om mee te innoveren voor het welzijn van iedereen, en om innovaties te testen en voort te stuwen.

Innovatieve projecten

Deze projecten maakten indruk op de jury:

 • Leuven 2030 en Roadmap
  • Via Leuven 2030 werken meer dan 600 overheden, kennisinstellingen, bedrijven, organisaties en burgers samen om Leuven klimaatneutraal te maken.
  • De Roadmap van Leuven 2030 laat zien welke stappen er nodig zijn om het doel van een klimaatneutrale stad te realiseren tegen 2025, 2035 en 2050.
 • Leuven MindGate en And& festival
  • Leuven MindGate werd opgericht door 29 Leuvense kennisinstellingen, bedrijven en overheden en heeft als doel om Leuven op de kaart te zetten als topregio op vlak van gezondheidszorg, hightech en creativiteit.
  • Elke 2 jaar organiseert Leuven de tweedaagse conferentie And& waarbij internationale ondernemers, start-ups, scale-ups en investeerders samen worden gebracht.
 • Leuven Helpt
  Tijdens de coronacrisis toonde Leuven zich zorgzaam en solidair. Via Leuven Helpt werden mensen die hulp nodig hadden in contact gebracht met buren die konden helpen.
 • Samen Onderwijs Maken (SOM)
  Tijdens de coronacrisis ontwikkelde het stadsbrede onderwijsnetwerk SOM 'Leuven Leert', waarbij leerkrachten, leerlingen, experten en vrijwilligers met elkaar in contact werden gebracht om de overgang naar online leren te vergemakkelijken.
 • Leuven, maak het mee!
  Bij de opmaak van haar meerjarenplan vroeg de stad naar ideeën van alle inwoners, bezoekers en organisaties hoe ze de toekomst van de stad zien.
 • Kom op voor je wijk
  Sinds 2000 ondersteunt stad Leuven met 'Kom op voor je Wijk' initiatieven van buurtbewoners die hun buurt willen verfraaien of buurtbewoners dichter bij elkaar wil brengen.
 • Rega instituut op zoek naar coronavaccin
  Virologen van het Rega Instituut aan de KU Leuven hebben een kandidaat-vaccin ontwikkeld dat hamsters beschermt tegen infectie met het coronavirus.
In de brochure 'Wij zijn Leuven, Europese hoofdstad van Europa' lees je meer over wat innovatie inhoudt en hoe we er allemaal beter van worden.

Podcastreeks

In 6 afleveringen vertellen we je waarom Leuven deze titel kreeg en hoe innovatie zichtbaar is in de stad.

Heb je een vraag?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 27 27

Mail ons

info@leuven.be

Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.

Stuur een bericht

Vul contactformulier in
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.