Huisdiersticker en huisdierenkaart

Met de huisdiersticker aan je raam weten hulpdiensten hoeveel en welke huisdieren in je huis aanwezig zijn. Met de huisdierenkaart in je portefeuille weten hulpdiensten dat je huisdier alleen thuis is.

Huisdiersticker

Huisdiersticker

Wat is een huisdiersticker?

Door de sticker zichtbaar aan je woning te kleven, weten hulpdiensten hoeveel en welke huisdieren in je huis aanwezig zijn. Zo willen we het aantal huisdieren dat sterft bij een woningbrand verminderen.

Waar kan ik zo'n sticker afhalen?

Prijs

Gratis.

Waar kleef je de sticker?

 • Aan het raam
 • Op de deur
 • Op de brievenbus

Huisdierenkaart

Wat is een huisdierenkaart?

Wat als je buitenshuis iets overkomt en je bewusteloos in het ziekenhuis terechtkomt? Met de huisdierenkaart weten de hulpdiensten dat je huisdier alleen thuis is. Zo wordt het niet aan zijn lot overgelaten.

Waar kan ik zo'n huisdierenkaart krijgen?

Downloads
Huisdierenkaart(pdf, 47.3 kB)
Huisdierenkaart

Hoe gebruiken?

 1. Plooi de kaart dubbel tot bankkaartformaat.
 2. Vul de gegevens in.
  Bij I.C.E. ('in case of emergency') vul je de gegevens in van een persoon die toegang heeft tot je huis en die voor je dier(en) kan zorgen.
 3. Bewaar hem in je portefeuille, bij je identiteitskaart.

Wat gebeurt er met de gegevens op de kaart?

 • De hulpdiensten contacteren de persoon die je hebt ingevuld bij 'I.C.E.' Als de dieren opgehaald moeten worden, ziet de politie daarop toe.
 • Kan er niemand voor je dier zorgen? Dan wordt het tijdelijk overgebracht naar het pension van Dierenbescherming Mechelen, tot jij weer beter bent. Jij betaalt de kosten van dat verblijf.

  Heb je recht op een leefloon?
  Dan kan het OCMW Leuven de opvangkosten betalen. Neem contact op met de sociale dienst (OCMW Leuven).