Leuven Zonder Racisme

Stad Leuven gaat voor een stad waar iedereen zich thuis voelt en zich kan ontplooien, ongeacht jouw huidskleur.

Wat doet de stad tegen racisme?

In 2018 werd de stad lid van de Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme. Daarmee engageerden we ons om samen met vele Leuvenaars en Leuvense organisaties te werken aan een 'Leuven Zonder Racisme'.

We focussen op 6 thema's:

 • Monitoring
  We verzamelen zoveel mogelijk gegevens over racisme en discriminatie (vanuit wetenschappelijk onderzoek, UNIA, scholen …) en leggen dat samen. Daarop baseren we het antiracismebeleid van de stad, dat we ook constant evalueren.
 • Huisvesting
  Met onder meer praktijktesten werken we aan een eerlijke toegang tot de huisvestingsmarkt, ongeacht jouw achtergrond of beperking. We organiseren daarnaast ook trainingen voor makelaars om discriminatie tegen te gaan.
 • Tewerkstelling
  We geven als werkgever het goede voorbeeld en werken aan een inclusief personeelsbeleid.
 • Slachtofferondersteuning
  We organiseren omstanderstrainingen voor burgers en organisaties om op een goede manier in te grijpen als ze racisme of discriminatie zien. We werken ook aan een laagdrempelig meldpunt en goede opvolging van klachten over racisme en discriminatie.
 • Onderwijs
  We willen dat elk kind zich ten volle kan ontplooien in de scholen in Leuven. We brengen dat thema onder de aandacht in scholen door onder meer huidskleurpotlodensetjes uit te delen en de ambassadeurs van Speak Up! te ondersteunen.
 • Interculturaliteit
  We hebben aandacht voor de verschillende culturen die Leuven rijk is en zetten deze rijkdom in de kijker. Zo ondersteunen we diverse culturele feesten in de publieke ruimte en starten we met een traject over dekolonisatie.

Bekijk getuigenissen over racisme

Ook in Leuven krijgen nog teveel mensen te maken met racisme en discriminatie. We willen mensen dichter bij elkaar brengen door verhalen van Leuvenaars te delen waarin ze vertellen over hoe ze racisme ervaren in hun dagelijkse leven.

Diestsesteenweg 104F
3010 Kessel-Lo

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.