Tekst video: Hoe worden de vrije plaatsen in het basisonderwijs verdeeld?

Denkt u na over de school en de toekomst van uw kind? Dan bent u niet alleen. Op school legt uw kind immers de basis voor zijn toekomst. Natuurlijk kiest u als ouder met zorg een school voor uw zoon of dochter.

Tekst: Meld je aan!

Om uw kind alle kansen te geven op een plaats in een school van uw voorkeur, dient u uw kind eerst aan te melden in het online aanmeldsysteem.

Verschillende scholen organiseren schoolbezoeken om het u als ouder makkelijker te maken een school te kiezen. Bezoek gerust alle scholen die u beter wil leren kennen. U kiest het best meer dan drie scholen.

Dit betekent niet dat u minder kans maakt op een plaats in uw favoriete school, maar door meer dan één school op te geven, vergroot u de kans dat u uw kind kunt inschrijven in een school van uw voorkeur.

U kunt uw kind aanmelden voor alle kleuterscholen en lagere scholen van alle onderwijsnetten van het gewoon onderwijs in de stad Leuven. Als u uw lijst met meer dan 3 scholen hebt gemaakt, bent u klaar om uw kind aan te melden via de website. U kunt uw kind aanmelden binnen de voorziene aanmeldingsperiode.

OpgeletWilt u uw kind aanmelden voor een school waar al een broer of zus is ingeschreven of waar één van de ouders werkt, dan kunt u uw kind al vroeger aanmelden. De exacte data van de aanmeldingsperiodes kunt u vinden op de website of in de brochure.

Tip: Het tijdstip waarop u uw kind aanmeldt, heeft geen invloed op de volgorde van de inschrijving. Het is dus geen race tegen de tijd. Let wel op dat u uw kind aanmeldt binnen de voorziene periode.

Wanneer u zich aanmeldt op de website, werkt u de aanmelding van uw kind af aan de hand van enkele duidelijke stappen. U geeft onder meer uw officiële adres, het werkadres van u en uw partner op. Zo kan het systeem berekenen welk adres het dichtst bij uw voorkeurscholen ligt.

Op basis van twee eenvoudige vragen wordt ook bepaald of uw kind een indicator of niet-indicator leerling is. Voor deze groep worden plaatsen voorbehouden in alle scholen.

Ten slotte kiest u de scholen van uw voorkeur die op uw lijst staan. Zet uw favoriete school altijd op nummer 1. Als de vrije plaatsen worden toegekend, wordt er eerst gekeken of er vrije plaatsen zijn in de school die u op de eerste plaats hebt gezet.

Tip: Als u zelf geen computer met internet heeft of graag hulp krijgt om uw kind aan te melden, dan kan u terecht bij een aantal diensten, buurtcentra en lokale verenigingen. U vindt de lijst met contactadressen in de brochure of op de website. Wanneer u de stappen van het systeem doorlopen hebt, is uw kind aangemeld.

Tekst: Uw kind is aangemeld!

Opgelet

Wanneer uw zoon of dochter is aangemeld, is hij of zij nog niet ingeschreven.

Tekst: aangemeld is niet gelijk aan ingeschreven

Als de aanmeldingsperiode voor uw kind is afgelopen, ontvangt u een mail met de gegevens van de school waar u uw kind kunt inschrijven.

Tekst: Hier inschrijven

U moet dus nog zelf een afspraak maken met de school om de inschrijving te voltooien. Pas als u de leerlingenfiche hebt ondertekend op de school is de inschrijving definitief.

Hebt u nog specifieke vragen? Lees dan zeker de brochure die u hebt gekregen en bekijk ook het filmpje dat de werking van het aanmeldsysteem in detail uitlegt. U vindt de brochure en het filmpje op de website meldjeaan.leuven.be

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.