Zone 30 in heel Leuven

In heel Leuven en deelgemeenten zijn bijna alle straten binnen de bebouwde kom zone 30, met uitzondering van belangrijke verbindingswegen met fietspaden.

Wat is een zone 30?

Een zone 30 is een zone waar alle weggebruikers niet sneller mogen rijden dan 30 km per uur. De zone is afgebakend door verkeersborden.

Hoe herken je een zone 30?

Het begin en het einde van de zone wordt aangegeven met een verkeersbord. Binnen de zone herhalen we de snelheidslimiet niet met borden.

We passen het straatbeeld binnen de zone 30 zo veel mogelijk aan naar de geldende snelheid. Op dit moment is dat niet overal het geval, bijvoorbeeld bij rechte en brede straten. In die snelheidsgevoelige straten plaatsen we daarom in de loop van 2023 snelheidsremmers om het verkeer te remmen.

Bekijk in welke straten snelheidsremmende maatregelen komen

Welke straten zijn zone 30?

In heel Leuven met de deelgemeenten zijn bijna alle straten binnen de bebouwde kom zone 30.

Op belangrijke verbindingswegen is een maximumsnelheid van 50 of 70 km per uur nog mogelijk, maar alleen als er fietspaden zijn.

Bekijk per straat welke snelheidsregels gelden

Waarom een zone 30 in heel Leuven?

In het verleden waren er verschillende snelheidsregels in Leuven. Dat zorgde voor verwarring. We willen dat je je in Leuven aangenaam kan verplaatsen te voet of met de fiets. Daarom hebben we in 2022 de zone 30 als norm gekozen in de bebouwde kom. Zo zijn de straten veiliger en aangenamer voor iedereen.