Claves 4: Een rebelse stad aan de Dijle

In het 4de deel van de reeks onderzoekt Jelle Haemers de rebelse geschiedenis van het laatmiddeleeuwse Leuven. De Dijlestad was namelijk allerminst een stad van volgzame burgers. 

Rebelse stad

In de veertiende en vijftiende eeuw organiseerden de Leuvense ambachten meerdere opstanden tegen de bestuurders van de stad en de hertog van Brabant. Maar ook alledaags protest vond er plaats. Gewone Leuvenaars namen meermaals het woord en de pen om hun ongenoegen te uiten over het beleid in de stad. Jelle Haemers toont aan dat dergelijk protest gevoed werd door politieke ideeën die de geschiedenis van Leuven grondig veranderd hebben.

Met dank aan de schepenbankregisters

Deze publicatie is de 4de uitgave in de reeks 'Claves Scabinorum'. De Claves zijn boekjes over de geschiedenis van Leuven gebaseerd op informatie uit de akten van de Leuvense schepenbank en de stadsrekeningen. Die registers vormen de meest omvangrijke bron uit het ancien régime van het Leuvense stadsarchief.

Dit boekje illustreert de enorme rijkdom van die registers voor historisch onderzoek naar het dagelijkse leven. Dankzij het scan- en transcribeerwerk van de vrijwilligers van het project Itinera Nova worden de handgeschreven folio’s van de schepenbankregisters een voor een online doorzoekbaar gemaakt.

Prijs

  • Prijs: € 5
  • Promo: De volledige reeks claves-boekjes (nr. 1 tot en met 14) kan je als pakket kopen voor € 60.

Waar te koop?

Over dit boek

  • Titel: 'Een rebelse stad aan de Dijle' - Claves nr. 4
  • Auteurs: Jelle Haemers
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2015
  • Uit de reeks: Claves Scabinorum
  • Volume: 4

Wil je zelf als vrijwilliger meewerken aan de digitalisering en ontsluiting van de schepenbankregisters?

Contacteer ons.

Heb je een vraag over deze publicatie?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 42 20

Mail ons

archief@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.