Open call projectideeën Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030

Heb je een geniaal projectidee om onze kandidatuur voor Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030 te versterken? Laat het ons weten.

We zoeken 30 projectideeën

We dagen je uit om mee na te denken over projecten voor Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030. Dat is nog veraf en geeft daarom de mogelijkheid om het groot te zien. Via een open oproep zijn we op zoek naar 30 projectideeën die kans maken om mee opgenomen te worden in het bidbook, dat is de officiële kandidatuurstelling.

De ingediende projecten bouwen verder op ons verhaal rond radicaal nieuwe verbindingen. Heb je een idee dat onze kandidatuur kan versterken, dan kan je dat via deze open call insturen.

Wie kan een projectidee indienen?

Iedereen. Je kan indienen als individu, als vereniging of als professionele organisatie.

Laat ons weten of je alleen een idee wil lanceren (waar anderen mee aan de slag gaan) of dat je je project zelf wil uitvoeren.

Wat verwachten we van je project?

  • Je project past binnen het verhaal van LOV en radicaal nieuwe verbindingen. Lees meer over LOV en criteria voor radicaal nieuwe verbindingen.
  • Je project is publieksgericht en sluit niemand uit.
  • Je project is een kunst-, cultuur- erfgoedproject of samenlevingsproject dat maatschappelijke verandering nastreeft in Leuven of de regio. Je project overstijgt de reguliere werking. Festivals, events, concerten, tentoonstellingen, podiumproducties, games … komen in aanmerking. Infrastructuurprojecten komen niet in aanmerking.
  • In je project werk je samen met lokale, bovenlokale of Europese partners. Je project maakt bij voorkeur een link met andere sectoren.
  • Je project vindt plaats in Leuven of Oost-Brabant.
  • Je denkt na over de Europese dimensie van je project: je project speelt in op Europese thema’s (bv. duurzaamheid, diversiteit en inclusie, digitalisering) of waarden (bv. democratie en burgerschap, sociale rechtvaardigheid, vrede en verdraagzaamheid) en heeft Europese relevantie (door publieksbereik, partnerships, goede praktijken of voorbeeldfunctie).

Wat gebeurt er met je projectidee?

  • De intendanten maken een eerste selectie. Zij vragen advies en feedback aan het Droomteam 2030.
  • Een team van Europese experts die ervaring hebben met Europese Culturele Hoofdsteden beoordelen de projecten.
  • Als Leuven de titel van Europese Culturele Hoofdstad binnenhaalt (beslissing valt in het najaar 2025), krijgen de projecten die we opgenomen hebben in het bidbook ondersteuning. De mate en de vorm van ondersteuning bespreken we in de volgende fases richting 2030 in nauw overleg met de intendanten.

Hoe je projectidee indienen?

Vertel ons meer over je project. Dat kan tot en met woensdag 15 mei 2024.

Dit is mijn project

Liever creatief aan de slag?

Vertel over je project in een filmpje van maximaal 3 minuten. Bezorg het ons via mail.

Stadskantoor

Dienst cultuur - Europese Culturele Hoofdstad 2030

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Wat gebeurt er na je inzending?

Na je inzending krijg je een bevestiging via mail. Geen mail gekregen? Contacteer ons.

Heb je nog vragen? 

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.