(Sensor)data beter verzamelen, verbinden en ontsluiten

Urban Sense is een dataplatform voor steden en gemeenten waarop alle mogelijke types data kunnen ontsloten worden. De omgeving biedt mogelijkheden op vlak van analyse- en visualisatietools, datascience en Artificial Intelligence (AI) tot het ontwikkelen van applicaties en diensten op maat.

Wat onderzoeken we?

De hoeveelheid gestructureerde en ongestructureerde informatie die elke dag binnen een stad gegenereerd wordt, is gigantisch. Deze data is heel verschillend waardoor het vaak complex is om inzichten te verwerven die nodig zijn om concrete acties te kunnen bepalen.

Op termijn is het de bedoeling om meer data, oplossingen en applicaties op het platform te laten draaien bv. data rond luchtkwaliteit, waterstanden, hitte, mobiliteitsstromen, energieconsumptie en CO2-emissie.

Wat doen we met de resultaten?

Het Urban Sense dataplatform is een open platform waarmee je op een flexibele manier data met elkaar kan delen en van elkaar kan scheiden, met aandacht voor beveiliging en privacy.

Het laat toe om connecties te maken met platformen en met oplossingen van derde partijen via open API’s. Het design van het platform werd gebaseerd op marktstandaarden zoals de VLOCA – architectuur, OSLO en Europese open data standaarden.

Timing

Het platform draait sinds 2021 en wordt zeker nog een aantal jaren gebruikt om innovatieve oplossingen mee aan te sturen.

Het Urban Sense platform is een consortium van Cegeka en Sirus. Stad Leuven werkt hierop samen met stad Brugge en Roeselare.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.