(Sensor)data beter verzamelen, verbinden en ontsluiten

Urban Sense is een dataplatform voor steden en gemeenten waarop je alle mogelijke types data kan ontsluiten. De omgeving biedt veel mogelijkheden, van analyse- en visualisatietools, datascience en Artificial Intelligence (AI) tot applicaties en diensten op maat ontwikkelen.

Wat onderzoeken we?

De hoeveelheid gestructureerde en ongestructureerde informatie die elke dag in een stad verzameld wordt, is gigantisch. Deze data is heel verschillend, waardoor het vaak complex is om inzichten te verwerven die nodig zijn om concrete acties te kunnen bepalen.

Op termijn is het de bedoeling om meer data, oplossingen en applicaties op het platform te laten draaien, bv. data rond luchtkwaliteit, waterstanden, hitte, mobiliteitsstromen, energieconsumptie en CO2-emissie.

Wat doen we met de resultaten?

Het Urban Sense dataplatform is een open platform waarmee je flexibel data met elkaar kan delen en van elkaar kan scheiden, met aandacht voor beveiliging en privacy.

Het laat toe om connecties te maken met platformen en met oplossingen van derde partijen via open API’s. Het design van het platform werd gebaseerd op marktstandaarden, zoals de VLOCA – architectuur, OSLO en Europese open data standaarden.

Timing

Het platform draait sinds 2021 en wordt zeker nog een aantal jaren gebruikt om innovatieve oplossingen mee aan te sturen.

Het Urban Sense platform is een consortium van Cegeka en Sirus. Stad Leuven werkt hiervoor samen met stad Brugge en Roeselare.
Voor dit project ontving stad Leuven in 2022 de World Smart City Award en de Agoria Digital Society Award.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.